Dit doet de remklauw in je Volvo s40

De remklauw: je kent de naam, maar weet je ook wat het doet? Dit auto-onderdeel vind je in zowat elke auto en het is erg belangrijk. Toch weten veel mensen niet eens wat het precies voor functie heeft. De remklauw Volvo s40 is bijvoorbeeld een van de belangrijkste onderdelen als het aankomt op veiligheid.

Wat de remklauw doet

Remklauwen zijn samen met remschijven en remblokken onderdeel van het remsysteem. De naam zegt het al: dit onderdeel zorgt ervoor dat je auto kan remmen. Niet bepaald iets om te verwaarlozen dus. Want veilig en tijdig afremmen voorkomt ongelukken en schade aan jou én anderen. De remklauw geregeld laten controleren is dus zeker geen overbodige luxe. Wanneer je op het rempedaal drukt, dan druk je in feite de remklauw op de remblokken. Die remblokken drukken vervolgens weer door op de remschijf. Door de wrijving die tussen de twee onderdelen ontstaat, komt de auto langzaam maar zeker tot stilstand.

remklauw volvo s40

Probleem met slijtage

Je kunt je voorstellen dat wanneer je de rem gebruikt, het vrij belangrijk is dat je snel tot stilstand komt. Daar zorg je voor door de onderdelen in je remsysteem op tijd te vervangen wanneer er sprake is van slijtage. Slijtage aan de remblokken bijvoorbeeld zorgt ervoor dat ze niet goed meer op de remschijven drukken en dat er dus niet genoeg wrijving plaatsvindt om snel tot stilstand te komen. Je kunt dan alsnog afremmen, maar het duurt langer en kan daarmee ongelukken veroorzaken. Hetzelfde geldt voor je remklauw: hoe meer slijtage, hoe minder effectief het onderdeel is.

De remklauw vervangen

Gelukkig hoef je de remklauw minder vaak te vervangen dan bijvoorbeeld de remblokken. De remblokken zijn dan ook makkelijker te bereiken en goedkoper om te vervangen. Mocht je onverhoopt toch een keer de remklauw moeten vervangen, doe dit dan via een garage die je vertrouwt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.