Wakeboards steeds populairder

Wakeboards worden steeds populairder ook al weten veel mensen niet wat een wakeboard is en wat je ermee kunt doen. Laten we beginnen bij het begin; wat zijn wakeboards? Wakeboards lijken het meest op snowboards, maar je glijdt niet over de sneeuw, maar over water. Je kunt op twee manieren met een wakeboard over het water glijden; achter een boot die minstens 20 km per uur moet varen (liefst nog wat harder) en aan een kabel die hangt aan een speciaal kabelsysteem waarbij het kabelsysteem werkt als een soort katapult. Wakeboarden is dus een watersport waarbij de wakeboarder een lijn vasthoudt die wordt getrokken door een boot of een kabelbaan. Je kunt allerlei trucs uithalen met een wakeboard en er zijn zelfs competities die drie onderdelen kent namelijk; trucs uithalen, springen over een hoge golf en wakeboarden om of over obstakels.

Hoe zien wakeboards eruit?

Er zijn 3 verschillende typen wakeboards te koop; voor achter een boot, aan een kabelbaan of voor alle twee. Elk type wakeboard heeft andere eigenschappen; 

·         Rocker (vorm)

·         Lengte

·         Base

·         Park of boat

Bij een wakeboard is de rocker de vorm (curve of gebogen profiel) van de onderkant van het board. De rocker kan veel verschil maken in de vaarbeleving van een wakeboard. Continuous rocker en 3-stage rocker zijn nu nog de 2 belangrijkste rockers, maar de hybrid rocker en camber rocker worden ook steeds vaker verkocht. In de meeste gevallen is een wakeboard gemaakt van glasvezel met een kern van kunststof. Wakeboarden zijn verkrijgbaar in verschillende maten tussen de 130 cm en 144 cm. De maat van een wakeboard is afhankelijk van het gewicht van de persoon die er mee gaat wakeboarden.

Wakeboards met verschillende rockers

Zoals gezegd is de rocker de vorm van de onderkant en elk wakeboard type heeft een andere rocker. Continuous rocker en 3-stage rocker zijn de belangrijkste rockers, maar ook de hybrid rocker en de camber rocker worden steeds populairder. Zo heeft de continuous rocker een vloeiend gebogen vorm. Hierdoor kun je met deze boards snelle en vloeiende rides maken. De vorm van de continuous rocker zorgt ervoor dat je zachter op het water land. De 3-stage rocker heeft 3 vlakken waardoor een hoekige gebogen vorm ontstaat. Wakeboarden met een 3-stage rocker zijn wat langzamer, maar je kunt er hoger mee springen. De camber rocker heeft, in vergelijking met de continuous rocker, een vorm die precies de andere kant is op gebogen terwijl tip en tail wel omhoog gaan. Bij de hybrid rocker zijn de vormen van de camber rocker en de continuous rocker gecombineerd.

Benodigdheden om veilig te kunnen wakeboarden

Wanneer je wilt gaan wakeboarden is het belangrijk dat je beschikt over voldoende zwemcapaciteit. Je moet zelf naar de kant kunnen zwemmen of je zolang kunnen redden tot de boot je weer oppikt. Een zwemvest of impact shield (zwemvesten die je lichaam ook beschermen bij harde valpartijen) zijn in de meeste gevallen verplicht, zeker bij kabelbanen. Ook een helm dragen tijdens het staan op wakeboards is bij kabelbanen verplicht en achter een boot uiterst verstandig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *