WOZ waarde Rotterdam, hoe wordt dat vastgesteld?

De WOZ waarde Rotterdam wordt vastgesteld door taxateurs van de gemeente Rotterdam. De taxateurs taxeren meerdere panden per jaar en slaan deze gegevens op in een speciaal computerprogramma. Ook de gegevens van verkochte woningen worden opgeslagen in dit programma. Daarnaast zijn ook de gegevens van het Kadaster bekend. Ze vergelijken je woning met vergelijkbare panden in het systeem en zo wordt de WOZ waarde Rotterdam voor je woning bepaald. De WOZ waarde Rotterdam op de aanslag is de waarde die jouw woning zou hebben bij verkoop op 1 januari van het vorige jaar, de waardepeildatum. Op de aanslag kun je zien met welke woningen jouw huis wordt vergeleken. Door de gegevens van de vergelijkbare woningen goed na te kijken kun je nagaan of de WOZ waarde van je woning wel klopt.

Wat betekent het voor je als de WOZ waarde niet juist is?

Het komt voor dat de WOZ waarde van een woning verkeerd is. Dat komt omdat het bijna onmogelijk is om twee verschillende woningen met elkaar te vergelijken. Als de WOZ waarde Rotterdam niet juist is heeft dit consequenties voor de hoogte van het bedrag dat je jaarlijks voor de WOZ-aanslag betaald. Maar het heeft ook consequenties voor het bedrag dat je voor meerdere soorten belasting betaald, denk hierbij aan:

·                     – Onroerendezaakbelasting (OZB)

·                     – Afvalstoffenheffing

·                     – Rioolheffing

·                     – Watersysteemheffing

·                     – Erf- of schenkbelasting over een woning

De WOZ waarde Rotterdam is afhankelijk van enkele zaken zoals:

–       Het soort woning; (appartement, alleenstaand, twee onder één kap, rijtjeswoning)

–       De inhoud van de woning en de oppervlakte van de woning en van de grond

–       Het bouwjaar van de woning

–       De omgeving (winkelcentrum, park, scholen)

Bezwaar aan laten tekenen door gespecialiseerd bureau

Je kunt natuurlijk zelf bezwaar aantekenen, maar waarom zou je dit doen als je dit gratis kunt laten doen door een gespecialiseerd bureau met taxateurs en juristen die inmiddels jarenlange ervaring hebben. Ze zijn gespecialiseerd in bezwaar- en beroepsprocedures op het gebied van de Wet WOZ (Wet Waardering onroerende zaken). Wanneer je dit gespecialiseerde bureau WOZ-bezwaar laat indienen kunnen ze, met gegevens die ze bij je opvragen, bepalen of het indienen van bezwaar zin heeft. Let wel; in 99 van de 100 gevallen die worden ingediend door een gespecialiseerd bureau wordt het bezwaar gegrond verklaard. Het indienen van een WOZ-bezwaar door een gespecialiseerd bureau kost je niets. 

Wat zijn argumenten om bezwaar aan te tekenen?

Als je WOZ-bezwaar wilt aantekenen moet je wel met goede argumenten komen. Argumenten waarvoor je een bezwaarschrift kunt (laten) indienen bij de gemeente zijn onder andere:

·         Te veel grond meegenomen in het rapport

·         Achterstallig onderhoud aan de woning

·         Asbest in de woning aanwezig

·         Belemmerende omgevingsfactoren

Maar het kan ook zijn dat je wordt vergeleken met woningen die:

·         Een (inpandige) garage hebben

·         Een extra dakkapel hebben

·         Een veel groter woonoppervlak hebben

·         Veel meer grond hebben

Laat het bezwaarschrift indienen door een gespecialiseerd bureau en de juristen voorzien het bezwaarschrift van gegronde argumenten. Je hebt niets te verliezen want, als het bezwaarschrift niet wordt gehonoreerd hoef je niets te betalen. Wordt het wel gehonoreerd dan krijgt het bureau de kosten vergoed van de gemeente!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.